söndag 21 november 2010

Bokinköp på biblioteket?

Alla verkar ha en åsikt om hur ett bibliotek ska se ut och var där ska finnas och inte finnas. Fråga vem som helst och den personen vet garanterat hur det ultimata biblioteket ska se ut, även om man inte satt sin fot på ett sedan högstadiet. Det ploppar upp nya typer av bibliotek lite varstans, i tunnelbanan till exempel, och jag är på. Biblioteken behöver jobba lite på sin image och locka folk, om inte annat kunde väl ännu bättre besökssiffror blidka politikerna till att snöra upp penningpungen kanske?

Men nu är det det här med inköp av böckerna. Visst ser man framför sig hur en mysig liten bibliotekarie i randig tröja och glasögon sitter vid sitt skrivbord och hummar kocentrerat medan han eller hon väljer ut de perfekta böckerna för just sitt bibliotek och dess låntagare? Kanske sörplar förstrött från en kaffemugg med ett mumintroll på under tiden? Well, så är det inte längre. Inte i Stockholm i alla fall. Här har en stor del av inköpen lämnats ut på entreprenad och det har blivit fullständig panik på vissa håll. Tror stadsbibliotekarien att det är ett vinstdrivande företag hon driver, kan man jämställa mjölk och böcker? Det är ganska enkelt att ta parti för att bibliotekens bestånd ska styras av dem som känner dess låntagare och för att biblioteken ska vara en plats som skiljer sig från bokhandlarnas urval. Men det är också lätt att inse att böcker är billigare idag, människor köper ofta det man vill läsa istället för att låna och även om ett bibliotek inte behöver gå med vinst behöver det besökare. Väl? Jag kan se poängen med att man låter de självklara inköpen skötas av någon utomstående så att bibliotekarierna får mer tid till besökarna och deras frågor (om det verkligen blir tid till det är kanske en annan fråga) och vi blivande bibliotekarier är ju trots allt utbildade i informationssökning, inte nödvändigtvis i litteraturvetenskap.

Jag tycker ju det låter sabla trist att joba på bibliotek utan att få köpa in böcker, men ni andra som bara besöker biblioteket och skiter i vad bibliotekarien i den randiga tröjan gör när han eller hon inte hjälper er, vad tycker ni om det hela? Hur ska böckerna till biblioteket väljas ut?

1 kommentar:

  1. Det känns självklart att böcker ska köpas in av biblioteket själva tycker jag, inte ett Bonnier-ägt företag?

    SvaraRadera