Jag läste ut Colum McCanns fantastiska "Let the Great World Spin" för ett tag sedan och när jag precis hade lagt ned den satt jag med ett fånigt flin på läpparna och bara tänkte på hur bra en bra bok faktiskt kan vara. Ah... det var som att tända en cigg efter ni-vet-vad och ligga utsträckt i lite rufisgt hår i vita lakan och titta i taket medan man blåser ut röken. Ja, alltså jag röker inte och har aldrig gjort och jag brukar undvika vita sängkläder eftersom mina katter sover i sängen och då syns det så förbannat tydligt hur hårigt det blir. Men det ser så coolt ut när det någon gång händer på film. Och så var det var när jag slog igen "Let the Great World Spin". Bara så ni vet.
1974 gick Philippe Petit på lina mellan de då nybyggda tvillingtornen i New York, en händelse som knyter samman de olika historier och öden som vi möter i boken. Jag tappar fullständigt andan då jag läser beskrivningen av vandringen där uppe, och det är ungefär den känslan jag har genom hela historien. Jag är djupt imponerad av hur McCann kan beskriva ett så stort antal olika människor på ett sätt som gör att jag tror att han bokstavligen är alla dessa personer. Hur kan det annars bli så förbaskat bra? Det är den originelle, irländske munken Corrigan (hur snyggt är inte det namnet förresten? Det är ett efternamn i boken, men vore jag engelsktalande skulle jag gladeligen ge det till ett eventuellt barn i förnamn), den prostituerade Tillie, överklasskvinnan Claire som förlorat sin son i kriget, och en hel hög andra fantastiskt välskrivna karaktärer vars liv vävs ihop under historiens gång.
Läs den! Vill jag uppmana, trots att jag sällan uppmanar folk att läsa sådant jag valt när de säkerligen vet bäst själva vad de vill läsa. Och förresten, fundera lite på snyggt kontra fult gällande det engelska omslaget och det svenska på de här två varianter jag sett av boken.
onsdag 27 juli 2011
onsdag 20 juli 2011
Tjärven (eller Hur många drunknade finns det i havet egentligen?)

Nu vill jag utfärda en SPOILERALERT, vill man inte veta vem eller vilka som överlever och vad som händer så ska man sluta läsa här.
Iallafall, sällskapet hinner precis fräsa ut till ön och dra igång grillen när, håll i er nu, ett gäng ålänningar dyker upp och snor alla mobiltelefoner och den häftiga båten! Det bästa är att jag tror att dessa skurkar ser ut ungefär som medlemmarna i Leningrad Cowboys kombinerat med ZZ Top och beter sig som kriminella balter i en Beckfilm. De konverserar, skrattar, hotar och skjuter på sällskapet som chockas av att dessa otäckingar kommer från Åland. Denna ickekriminella fristad! Efter ett antal semestrar på ön är jag dock övertygad om att Åland rymmer en hel del Leningrad Cowboysare, iförda träningsoverall och stora armmuskler så jag sväljer det hela med hull och hår.
Ålänningarna sticker iallafall ganska snabbt, det är givetvis uppenbart att de enbart dyker upp för att sällskapet ska bli båt- och mobillösa, och gänget blir kvar. En stackare har blivit skjuten i handen, men man väljer att göra det bästa av situationen, grilla! Efter ett tag blir det dock läskigt. Mycket läskigare än skurkar i träningsoveraller kan det väl inte bli, tänker ni nu. Men det kan det. Det börjar nämligen dyka upp svampiga, långsamma personer ur havet. Och de verkar hungriga på hjärna. (Alltså, jag ville såga den här boken, men när jag skriver den här sammanfattningen börjar jag komma på andra tankar. Det är uppenbarligen lysande.) De hungriga är drunknade människor och jag ställer mig frågan hur många som plurrat riktigt illa i trakten av Tjärven, egentligen? En hel del, det kan jag köpa, men det tycks ha gått någon slags drunkningspeidemi för att få till den här uppslutningen.
Den gamla skolklassen består av en hoper rätt vanliga människor, och två psykfall. Båda tjejer. Den ena är tjock, ful och introvert samt har bara följt med ut till ön för att uppleva någon slags Pappan och havet-grej. Hon sitter ofta och vaggar fram och tillbaka, innan något läskigt har hänt alltså, det är det som är märkligt. När folk har gått och blivit uppätna förvandlas hon till någon slags Rambo och det är lätt att se framför sig en kulstöterska som snörat en bandana kring huvudet, när hon ränner runt på klipporna. Med sig har hon det andra psykfallet, en überkristen tös som vigt livet åt att hjälpa andra och som känner stor avsky inför tanken att någon någonsin ska peta på henne. Jag misstänker att hon ska föreställa fett frigid. Det är inte så mycket detta som gör att man tycker hon är knepig, det här med att hjälpa andra är ju till exempel finfint, det är när en zombie äter en bit av hennes skalp och hon tycker att gänget ska hjälpa denne uppenbart sjuka människa som jag lessnar på henne. Men, men. Hon och Rambo kutar i alla fall runt på ön ensamma mot slutet och så fort den kyska tösen drabbas av panik och ställer sig med händerna för öronen kör Rambo in en hand och klämmer henne på muffen för att få fart på henne igen. Det är ett slut värdig den bästa splatterfilm när de sprättar upp zombies till höger och vänster med en båtmotor medan de gör reträtt ned mot en gammal skruttig eka. Rambo har för övrigt självklart tvångshånglat den frigida tjejen mitt i villervallan. Rambo sliter loss båtmotorn som har bränt fast i hennes arm för att koppla fast den i båten och jag förväntade mig nästan att hon skulle hälla besnin på såret och tutta på, men hon verkar senarelägga den klassikern. Här gör plötsligt prydot en attack och sprutar innehållet i en brandsläckare på Rambo som ramlar ned i vattnet som är fyllt till bristningsgränsen med uppvaknade drunknade...
Well, it ain´t over yet! Jag tänker inte avslöja exakt allt, för under den här sammanfattningen har jag ändrat mig. Läs "Tjärven" så att vi kan diskutera den snarast!
Well, it ain´t over yet! Jag tänker inte avslöja exakt allt, för under den här sammanfattningen har jag ändrat mig. Läs "Tjärven" så att vi kan diskutera den snarast!
Det är uppenbart att boken är kul om man gillar usla zombiefilmer, och JAL lyckas bra med att vara krypande läskig även denna gång, men man förväntar sig ändå något annat av någon som skrivit "Hanteringen av odöda". Kanske lite djupare personporträtt istället för att i rasande fart försöka beskriva en hel hoper karaktärer. Det känns väldigt Stephen King-inspirerat, men då bör man inte glömma att den senare ofta brer ut sig på en sisådär tusen sidor och givetvis kan utveckla det hela lite mer. Det är helt enkelt en rolig idé, det är äckligt och underhållande, men inte lika bra som jag väntat mig.
Etiketter:
John Ajvide Lindqvist,
Tjärven,
Zombies
torsdag 7 juli 2011
Det är alltid lite tråkigt att bli besviken. Jag är för tillfället på solsemester, tyvärr har vädret bara tillåtit stekande i solstol en enda dag. Då blir man lite besviken, men inte alls lika besviken som man blir om man läser "Tjärven" efter att ha läst "Hanteringen av odöda". John Ajvide Lindqvists skärgårdszombiedrama känns som ett hastverk, och ja, för att vara övertydlig, som ett lastverk.
Det blir förresten inte mindre tydligt om man klämmer in zombieslafset mellan "Let The Great World Spin" och "Just Kids", mäkta bra grejer. Jag återkommer till alla tre när jag kommer hem.
Det blir förresten inte mindre tydligt om man klämmer in zombieslafset mellan "Let The Great World Spin" och "Just Kids", mäkta bra grejer. Jag återkommer till alla tre när jag kommer hem.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)